Disse bildene tok jeg for en uke siden gjennom vinduet på arken.
Jeg skal ta nye hvis det er pent vær i morgen. Fjorden er Lusterfjorden, den innerste fjordarmen i Sognefjorden. Det er 20 mil til havet herfra, likevel er vannet salt.
Der fjella møtes på andre sida, ligger kommunesenteret i Luster, Gaupne. Der begynner veien til Jostedalen. Fjellet bakerst er hvitt av snø, derfor synes det ikke på bildet i dette gråværet.
Vi har "arvet" en gammel hage som ikke har hatt noe stell på en stund. De somrene vi har vært her, har mesteparten av tida gått med til å pusse opp huset.
Ifjor begynte vi å plante litt, men de gamle staudene kommer opp, stadig flere, så de har nok ligget og venta på at noen skulle forbarme seg over dem. Tulipanene er harde, de lever visst uansett. Så store blader har det ikke vært på dem før.
I morgen skal vi plante Aroniabusker. De har blå bær som den lokale bærprodusenten trenger til et av produktene sine. Som dere ser, må vi snart ta fatt på den stygge muren.
Siden jeg strikker hver dag, har jeg lyst til å vise fram noe av det jeg lager. Det har blitt et tonn med klær og andre ting gjennom et langt liv. Jeg er nysgjerrig på hva andre gjør, deler gjerne oppskrifter og diskuterer strikkeproblemer med andre. Kanskje jeg har noen teknikker å lære bort også.
onsdag 29. april 2009
mandag 27. april 2009
Homofili
Her burde jeg hatt et bilde av Kim Friele, det kan jeg kanskje skaffe. På fredag lå jeg syk med halsbetennelse og andre onder, så jeg var mer på Helse- eller Hostevarianten den dagen og orket ikke skrive noe i det hele tatt.
Akkurat nå hører jeg dagens diskusjon på NRK-nyhetene, og jeg bare må støtte alle homofile som ønsker å leve sine liv som de vil.
Jeg er dessuten veldig imponert over Kim Friele som er så klar i sitt aldrende hode.
Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com
fredag 17. april 2009
ABC G Grete Madsen
Grete Madsen ble nordisk mester i trekkspill i 1947. Hun var en virtuos på sitt instrument, men som det er vanlig, er denne dyktige dama helt glemt.
I medlemsregisteret for Kampen Arbeiderungdomskorps (Janitsjarorkester fra 1950) 1947-48 er hun oppført som betalende medlem. De som kjenner disse gutta, vet at de fremdeles ikke tar inn jenter, så hun har vært den eneste.
Hun var med Kampen til Danmark og Sverige i 1947. Hun var fanebærer når de marsjerte ute, og spilte sammen med korpset ved ulike anledninger.
Bildet er fra 1943 og er et reklamekort hun brukte for seg selv på sine turneer.
Grete Madsen var ansatt i musikkavdelingen i NRK i mange år.
Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com
torsdag 16. april 2009
Den ene strømpa er ferdig
lørdag 11. april 2009
Ørevarmere av restegarn
Vi pleier å ha med gevinster til påskebasaren, og den enkleste utveien var å strikke disse ørevarmerne. De er brede, slik det er moderne nå. Alle er strikket av restegarn og med dobbelt garn.
Til pynt sydde jeg på knapper og perler. Bak sitter det en liten hånd med "HAND MADE" på. Men det er bare for moro skyld. Det er mange som synes de hendene er søte!
Jeg hadde noen smånøster i Kauni som jeg brukte til fanakofta mi. Jeg la opp 16 m og strikket ca 46 cm med dobbelt tråd. Da jeg strakk det ut rundt hodet, var det lett å kjenne om det var stort nok, eller om jeg måtte strikke et par pinner til.
Dette er Silja-rester, også dobbelt tråd. Her la jeg opp 16 m og strikket på samme måten.
Jeg plukket opp oppslagsmaskene og la de to pinnene mot hverandre og felte av ved å felle de to maskene samtidig.
Dette blå båndet er strikket i Trysil, og her brukte jeg bare en tråd. For å få samme bredden som de to andre, måtte jeg ha 20 m. Her strikket jeg slik:
1. rett
2. rett
3. vrang
4. Vrang.
Hvert bånd tok i underkant av en time å strikke.
fredag 10. april 2009
ABC Færøyene Førjar
Færøyene er et nordisk land. De første menneskene som kom dit, var antakelig irske munker som slo seg ned på 600-tallet. Vikingene kom på 800-tallet. Færøyene var senere en del av den dansk-norske unionen.
Færøyene består av 18 øyer, og 17 av dem er bebodd. Språket deres er spesielt interessant for oss. Fra vikingtida til ca 1400 var norsk og færøysk språk ganske likt. Færøysk har en uttale som gjør det vanskelig å forstå for oss nå, men det er ikke veldig vanskelig å lese.
Første gang jeg kom til Færøyene var i 1985. Datoen var 30. mars, og det blomstret krokus i massevis langs veggene i Torshavn. Jeg var det for å holde kurs for lærere, og ble kjent med mange hyggelige færinger i løpet av noen dager.
Jeg måtte være med på den færøyske rekkedansen. Da danser man arm i arm og danner en kjede. På et sted i salen står det en skjenker. Han har ei brennevinsflaske og et lite drikkebeger. Alle får en liten snaps når de kommer forbi. Vi ble fortalt at det egentlig bare skulle være en snaps på hver, men min erfaring sier at det bare var i teorien.
Hvis du synes det blir varmt i lokalet, er det ingen som hører at du klager. Det skal være varmt.
Jeg liker Færøyene og menneskene som bor der. De er sterke og må fremdeles stå imot Danmark på mange områder. De har sitt eget språk, sine egne lover og sitt eget flagg. Da Danmark gikk inn i EU, ble de stående utenfor.
Har du lyst til å dra dit? Første gangen jeg så øyene gjennom tåkedisen over havet fra et fly, fikk jeg et sagasus i magen. Du opplever fort at vi har en felles historie og kultur med landet du kommer til. Øyene er vakre, veldig grønne, og det er omtrent like mange sauer som mennesker. Selvsagt betyr Færøyene fåreøyene (saueøyene).
Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com
søndag 5. april 2009
Aprilstrømper
I april har jeg valgt å strikke Norwegian Stockings fra Folk Knits av Nancy Bush.
De minner om gammaldagse skistrømper fra 1950-tallet. Derfor valgte jeg rødt, hvitt og blått.
Denne boka er instruktiv når det gjelder hvordan sokker kan strikkes. Sokkeoppskriftene er fra mange forskjellige land.
Som dere ser har jeg valgt Silja strømpegarn fra Gjestal. Etter min erfaring er det sokkegarnet mye mer holdbart enn de nye, tynne garnmerkene.
lørdag 4. april 2009
ABC E Eselet Tussi
som dessuten heter Eeyore på engelsk, er min favoritt i Ole Brumm-bøkene. Han bekymrer seg alltid for framtida og tar den motgangen som kommer med et trist smil. A.A. Milne har virkelig greid å legge en personlighet i det grå dyret. Min yndlingshistorie er om Tussis fødselsdag. Brumm skal gi han en krukke med honning, men spiser opp honningen underveis. Nøff vil gi Tussi en stor, rød ballong, men snubler i en trerot i skogen, og ballongen sprekker. Men Tussi blir henrykt likevel, kanskje noen av dere husker resten av historien selv ...
Disneys versjon av dyra i Hundremeterskogen holder ikke for meg, men jeg fant ingen gammeldags Tussi å sette inn her. Han som tegnet originalene i Milnes bøker, het Ernest Shepard. Så dette ble E tre ganger.
Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com
torsdag 2. april 2009
Lovely Lace , sokker for mars
Disse sokkene står i Simply Knitting's 2009 Calendar og er sokkene for juni. Jeg skulle strikke "lace" sokker, og valgte disse. Det var feil i oppskriften, så jeg brukte mye tid på å finne ut hvor feilen lå.
Garnet er Zwerger Garn Opal Neon, et av de siste nøstene jeg har igjen av den pakka på 10 som jeg kjøpte til halv pris fra Mauds garn i fjor.
Abonner på:
Innlegg (Atom)