lørdag 11. juli 2009

ABC S StavkirkeneStavkirkene er Norges beste bidrag til den arkitektoniske verdensarven.


På Ornes ved Lusterfjorden ligger Urnes stavkirke. Den er en av fler enn 1000 stavkirker som fantes i middelalderen. Urnes stavkirke står på Unescos verdensarvliste, som en av de mest interessante, best bevarte og eldste stavkirken i Norge. Kirken er datert til året 1130, og det er antakelig den fjerde kirken som står på stedet.


I dag er det 28 stavkirker igjen i Norge. Fantoft ved Bergen var den 29, men selv om det ble bygget en tro kopi etter at den ble påtent og brant ned, er den ikke med på lista. Det samme gjelder den nybygde kopien på Gol.

Det er svørt få nordmenn som kan forklare hva det er som gjør et bygg til et stavbygg. I denne vesle barneboka som kom ut i 2007, er det forsøkt forklart på en lettfattet måte. Det er mange som tror at det går an å se utenpå hvordan en stavkirke ser ut, men det er ikke tilfelle.


Den vesle stavkyrkjeboka

Bjørk Björkarkadottir, Reidar Solberg, Grete Letting

Den vesle stavkyrkjeboka


Bli med på ei reise nesten 1000 år tilbake i tid, til då stavkyrkjene vart bygde! Saman med den grøne draken kan du finne mange løyndommar under golvet, på taket, i veggene og i bakken!


Jeg beklager at disse bildene ikke er gode. Neste sommer: Ta dere en stavkirketur. det er en opplevelse i kunst- og kulturhistorie. Det som imponerte meg mest da jeg begynte med dette, er de enkle redskapene som er brukt for å reise disse praktbyggene. De hadde ikke engang en sag!


Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

4 kommentarer:

Gärdsmygen sa...

Stavkirke var ju ett bra val på S i norsk ABC. Sådana kyrkor har vi inte i inte i Sverige. Det är riktigt fina byggnader och här fick jag lite ny kunskap om dem också!

Anonym sa...

Jeg var faktisk innom ganske mange av våre stavkirker en sommer for.. uff, lenge siden. (Tiden går jammen meg alt for fort!)
Det er noen staselige byggverk, og det er nærmest som om man blir omhyllet av historiens sus når man besøker dem.

Petunia sa...

Kjempefint at du skriver om stavkirker som er noen av de vakreste bygningene jeg vet om. De kunne vikrelig bygge før i tiden. Jeg bor i nærheten av Fantoft stavkirke og er ofte nede der bare for å nyte synet. Et skår i gleden er det jo at den gamle brant ned, men det er flott at de bygget opp igjen en kopi. Jeg har også en annen stavkirke i min nærhet som er like imponerende. den kan du lese om her:)

Anonym sa...

Hei, Grete!
Så hyggelig at du ga meg adressen til bloggen din. Nå har jeg kost meg med fine bilder av det du strikker og sett det nye huset ditt. Det ser ut som et deilig sted og bo!
Nyt sommeren videre.
Hilsen Anne-Siri