mandag 27. juli 2009

ABC U UddevallaVi har vært i Uddevalla!

Der gikk vi til Bohuslans Museum og så på en utstilling av det berømte strikkemønsteret som heter Bohus.

http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=40176

"Det var landshövdingskan Emma Jacobsson, som i slutet av 1930-talet satte igång detta nödhjälpsarbete för kvinnor i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. Arbetsledningen fanns i Göteborg och majoriteten av stickerskorna i norra Bohuslän. Stickkurser var en av förutsättningarna för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik. Kurserna stärkte kvinnorna socialt. En veckas semestervistelse på annan ort ingick i förmånerna. Semester var annars ett så gott som okänt begrepp för landsbygdens husmödrar vid denna tid.
Garn och stickbeskrivningar distribuerades till stickerskorna från stickcentralen i Göteborg. Tillbaka sändes efter en tid de färdiga alstren. Efter besiktning och justering levererades plaggen till välrenommerade firmor i landets tre största städer." (Sitat fra lenken over.)

Vi besøkte gode venner som var der på ferie, og de tok oss med til Boknaset. Der hadde Hantverksgladje en flott utstilling. Mot alle gode forsetter kjøpte jeg hjemmefarget garn! Det skal jeg legge inn bilder av siden.


Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

1 kommentar:

Rimkogeren sa...

Frt kan man da kalde for hjælp til selvhjælp.