fredag 31. juli 2009

Mnemosynesommerfuglen


Hvis du klikker på bildet, vil du se at de hvite prikkene er sommerfugler. Denne arten er truet, og siden det er mange av dem her rundt Lusterfjorden, har vi fått i oppgave å ta vare på dem.

I fjor fikk vi en oppfordring fra kommunen om det. Vi har ikke gjort noe spesielt, men i sommer har det flydd massevis av dem rundt huset vårt, så de liker seg nok her.

mandag 27. juli 2009

ABC U Uddevalla



Vi har vært i Uddevalla!





















Der gikk vi til Bohuslans Museum og så på en utstilling av det berømte strikkemønsteret som heter Bohus.

http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=40176

"Det var landshövdingskan Emma Jacobsson, som i slutet av 1930-talet satte igång detta nödhjälpsarbete för kvinnor i de krisdrabbade bohuslänska stenhuggardistrikten. Arbetsledningen fanns i Göteborg och majoriteten av stickerskorna i norra Bohuslän. Stickkurser var en av förutsättningarna för att denna hemindustri skulle komma att bli så framgångsrik. Kurserna stärkte kvinnorna socialt. En veckas semestervistelse på annan ort ingick i förmånerna. Semester var annars ett så gott som okänt begrepp för landsbygdens husmödrar vid denna tid.
Garn och stickbeskrivningar distribuerades till stickerskorna från stickcentralen i Göteborg. Tillbaka sändes efter en tid de färdiga alstren. Efter besiktning och justering levererades plaggen till välrenommerade firmor i landets tre största städer." (Sitat fra lenken over.)

Vi besøkte gode venner som var der på ferie, og de tok oss med til Boknaset. Der hadde Hantverksgladje en flott utstilling. Mot alle gode forsetter kjøpte jeg hjemmefarget garn! Det skal jeg legge inn bilder av siden.


Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

ABC T Trolleybussen


Trolleybussen dvs. 20-bussen



Da jeg var lita og bodde i Sigurdsgate 5, måtte jeg ta 20-bussen for å komme til bestemor og bestefar som bodde ved oksefontenen på Torshov. Bussen gikk fra Jens Bjelkes gate der det er en steinørken av en park nå. Den gangen lå Elevator der, og de hadde en stor hage rundt en villa med flere leiligheter i. I hagen var det blant annet et stort pæretre, det er mulig det står der ennå.

Bussen kom veldig stille, for opp fra taket gikk det to stenger som fikk strøm fra to ledninger som gikk over hele bussruta. Det kosta antakelig 15 øre for en barnebillett.

Det hendte noen ganger at en av stengene datt ned. Da måtte konduktøren ut og heise den på plass igjen.

20-bussen gikk fra Galgeberg til Majorstua og var en veldig trafikert rute.

Her kan du finne bilde av en buss som står på Sørlie plass:

http://www.sporveismuseet.no/a-177/Den%20videre%20utviklingen-filer/image011.jpg


Svogeren min hadde en morsom drøm forrige natt. Han drømte at han var på 20-bussen, og der måtte de ta av seg skoene. Han hadde et par brune lærsko med litt tykke såler. Da han skulle gå av, fant han dem ikke igjen.

Her er han hjemme hos oss og lager middag.






Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

fredag 24. juli 2009

Huron Mountain


Jeg har startet på enda et par med sokker fra Nancy Bush's bok Knitting On The Road.

Garnet er fra handpainted yarn.com, dvs herlig, tynt ullgarn fra Uruguay. Fargen er vinrød og grønn. Jeg har allerede strikke et par sokker av bunten før, de heter Esther og ble strikket i oktober 08.

Til mønsteret bruker jeg smårester i ulike grønnfarger.
Dette blir nok et par herresokker.

torsdag 23. juli 2009

Fine jenter på besøk


Her er purka i Fortun med noen av grisungene sine. Det var stas å se de små, pene ungene, men purka var nok litt skremmende stor.















Jentene våre var på besøk hos oss i 14 dager. Været var strålende hele tida. De bada i fjorden og i bassenget i Skjolden.
De likte å se på tv om morgenen mens de venta på at bestemor skulle stå opp. Ryggen til bestefar viser at han sitter ved pesen sin. Omtrent som peisen uten i.











Vi måtte le da vi så denne lille mopedbilen på bensinstasjonen. "Er det bilen din, Emily?"
















Jennys første avling! En deilig gulrot!
Den ble dyrka i hagen på Holmlia.

onsdag 22. juli 2009

Emmasokkene er ferdig

Her er sokkene som jeg har kalt
Emma fra Nederland.

De er laget etter eget hode, og jeg skal legge ut oppskriften når jeg får tid. I august er visst det.

Garnet er Sisu fra Sandnes. Det er et garnmerke jeg aldri har brukt før, og det er synd, for garnet er helt deilig å strikke med.









Sokkene er myke og gode. Om de er like slitesterke som Siljasokker, står igjen å se. Fargene er veldig feminine, både Emma og Jenny sukket et høyt: Åh! da de så dem, så jeg må nok strikke et par til.

Emma skal snart reise hjem til Nederland, så Jenny må vente litt.

Mønsteret skal legges ut på Ravelry først og tagges homegrown. Det er stas!

lørdag 11. juli 2009

ABC S Stavkirkene



Stavkirkene er Norges beste bidrag til den arkitektoniske verdensarven.






På Ornes ved Lusterfjorden ligger Urnes stavkirke. Den er en av fler enn 1000 stavkirker som fantes i middelalderen. Urnes stavkirke står på Unescos verdensarvliste, som en av de mest interessante, best bevarte og eldste stavkirken i Norge. Kirken er datert til året 1130, og det er antakelig den fjerde kirken som står på stedet.






I dag er det 28 stavkirker igjen i Norge. Fantoft ved Bergen var den 29, men selv om det ble bygget en tro kopi etter at den ble påtent og brant ned, er den ikke med på lista. Det samme gjelder den nybygde kopien på Gol.

Det er svørt få nordmenn som kan forklare hva det er som gjør et bygg til et stavbygg. I denne vesle barneboka som kom ut i 2007, er det forsøkt forklart på en lettfattet måte. Det er mange som tror at det går an å se utenpå hvordan en stavkirke ser ut, men det er ikke tilfelle.


Den vesle stavkyrkjeboka

Bjørk Björkarkadottir, Reidar Solberg, Grete Letting

Den vesle stavkyrkjeboka


Bli med på ei reise nesten 1000 år tilbake i tid, til då stavkyrkjene vart bygde! Saman med den grøne draken kan du finne mange løyndommar under golvet, på taket, i veggene og i bakken!


Jeg beklager at disse bildene ikke er gode. Neste sommer: Ta dere en stavkirketur. det er en opplevelse i kunst- og kulturhistorie. Det som imponerte meg mest da jeg begynte med dette, er de enkle redskapene som er brukt for å reise disse praktbyggene. De hadde ikke engang en sag!


Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

fredag 10. juli 2009

En ferdig Emma-sokk


Den første Emma-sokken er ferdig. Jeg skal lære meg teknikken med å strikke begge sokkene samtidig.

torsdag 9. juli 2009

Emily 6 år


Det er tredje sommeren på rad at Emily har bursdagselskap hos oss i Teigen. Vi satt ut og spiste, men med en gang de var ferdig med å spise, løp de opp på det lille jenterommet på loftet.

Her sitter Jenny og Emma (fra Nederland) i sofaen i stua, mens Emily ligger på sofaryggen. Disse tre jentene har hatt to flotte uker sammen. De har lekt ute og inne, plukka markjordbær og villbringebær, og best av alt: De har svømt i fjorden.






Nabojenta Ingrid på jenterommet med ei hånddokke, et piggsvin.













Her blir gavene åpna. De ser veldig konsentrert ut alle sammen.














Kvelden før bakte Emily masse kaker. Disse muffinsene ble velig høye og veldig gode!

mandag 6. juli 2009

ABC Q Quilting

Svigerdattera mi er så flink med symaskina. Alt hun lager, blir så perfekt. Dette heter Grandmother's Garden.















Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

lørdag 4. juli 2009

Emma neste dag


Her er den første leggen til Emmasokken. Jeg har ikke bestemt meg for hvordan jeg skal fortsette,

torsdag 2. juli 2009

Julisokker til Emma


Dette er de siste sokkeparet som skal strikkes i Ravelrys Sockdown 2008/09! Og jeg har allerede bestemt meg for å fortsette et år til.

Til disse sokkene har jeg ikke oppskrift. Jeg skal strikke noen lette sommersokker (i ull!), og det skal være litt blondemønster og litt mønster med flere farger. Jeg håper at det kommer noen gode ideer underveis.

Jeg har fire farger i Sisu, bunnfargen er hvit, mønsterfargene er rosa og to blåfarger.

onsdag 1. juli 2009

Et par junisokker til


Disse sokkene heter Conwy og står i ei bok av Nancy Bush som heter Knitting on the Road.
De har et enkelt mønster som bølger seg i ministørrelse nedover leggen. Det synes nesten ikke, verken i virkeligheten eller på bildet.

Garnet er Fabel sokkegarn. Fargene så pene ut på nøstet, men fargene skifta for ofte. sokkene ville få navnet "lommos" av meg, hvis noen vet hva det er!