fredag 5. juni 2009

ABC Lusterfjorden


Du har vel sett Norge Rundt ("Aldri en fredag uten ...")? I innledningsvignetten ser du en båt seile tvers over en fjord mellom høye fjell. Det bildet er tatt fra Skjolden som er det innerste stedet i Sognefjorden. Da er du 204 km fra havet.Kommunen rundt fjorden heter Luster. Ved fjorden er det fruktbar jord, perfekt for bær og fruktdyrking. I blomstringstida, som nettopp er over nå,
kan du ingen stad venare sjå!


Et stort område av av Jostedalsbreen og Nasjonalparken Jotunheimen tilhører kommunen. Det vil si at fjellturer, brevandring, klatring, fiske og annen friluftsvirksomhet har gode vilkår.


Feigefossen er den 73. høgaste fossen i landet ut frå totalt fall.

Dette fjellet heter Rivenosi og ruver over det lille stedet Kroken, som du ser til høyre på bildet.


Bildet fra Wikipedia viser Ornes, et av de mest kjente turistmålene i Norge. Det visste du kanskje ikke? Der ligger landets eldste stavkirke, Urnes, ca, 1130. Kirken blir besøkt av tusenvis av turister fra hele verden hver sommer.
På Ornes dyrkes det i hovedsak bringebær, jordbær og epler, men også annen frukt og bær.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi:


Lustrafjorden.

Lustrafjorden er en ca. 40 km lang arm av Sognefjorden. Lustrafjorden ligger i Luster kommune i Sogn og Fjordane fylke.

Fjorden begynner ved Ombandsnes, hvor Sognefjorden deler seg i Lustrafjorden, som går mot nord, og Årdalsfjorden mot øst. Ved Ornes, hvor Urnes stavkirke ligger, snur fjorden mot nordøst, og fortsetter til Skjolden i fjordbotnen. Rundt 10 km nord for Urnes går sidefjorden Gaupnefjorden inn mot nordvest.

Fjorden er omringet av høye og bratte fjellsider. Fra fjellene munner flere høye fossefall ut i fjorden, hvorav det største og mest kjente er Feigumfossen. I fjorden munner også flere store og kraftrike elver ut, med noen av landets største kraftverk, som Skagen kraftverk i Fortun og Jostedal kraftverk ved Gaupne.

Finn bilder her:
http://www.sognafoto.no/bilde.asp?key=2163

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

2 kommentarer:

Ninne sa...

Koselig å se hvor du bor! Sååå flott det er!!!

Ha en kjempekoselig helg!

randi K design sa...

Du har lagt inn mye arbeide her med alle de linkene!! Hvor langt er det fra Kroken til Sogndal?
Ja det hadde vært hyggelig å møtes.
Jeg og yngste datteren blir hjemme en mnd. fra ca. mid July.Resten av familien dukker opp litt senere. Vi skal feire eldste datterens bryllupp 8. August i Stavkirka.

Sokkene over , med roser, ble veldig fine. Jeg har en del småting på pinnene, men har reist så mye i det siste at det har ikke blitt det helt store prosjektet.
Ha en forsatt fin uke!