søndag 27. september 2009

ABC A AlbufeiraNordmenn som reiser på chartertur til Portugal, opplever kanskje Albufeira som en av de mest turistifiserte byene på den vakre Algarvekysten.

Første gangen jeg var i Algarve var i 1978. Det var en dagstur fra en annen by, men det lille vi så, sjarmerte meg veldig.

Siden 1989 har jeg hatt portugisiske venner. Derfor har jeg vært i Portugal minst en gang i året. Når jeg ikke er på besøk hos dem, reiser jeg til et lite pensjonat i Albufeira. Det ligger i et boligstrøk på vestsida av byen. En barneskole ligger rett over gata, butikkene selger dagligvarer hvor jeg kjøper den maten jeg trenger. Naboene er vanlige familier som går på jobben og lever sine liv.

Rommene i Vila Branca er enkle, men hvis jeg får det rette rommet, har jeg omtrent denne utsikten. Og jeg får det rette rommet, for jeg blir regnet som stamgjest nå. Det er 10 minutter å gå ned til stranda. Der liker jeg meg best om morgenen mens det er lite folk. Frokosten kjøper jeg i en bitteliten kafe som jeg går forbi på veien.

Det er forholdsvis billig å leie bil, og trafikken har bedret seg veldig i løpet av de 20 åra jeg har vært der. Jeg er blitt mer modig, tør å kjøre inn i veldig små landsbyer og gå inn i lokale kafeer. Der er det som regel bare noen eldre menn som glor på deg, selv om håret mitt er blitt grått, skiller jeg meg ut med de blå øynene. I 1977 var jeg overveldet over den oppmerksomheten ei norsk kommunegrå jente fikk på gata. Da oppdaget jeg at det vanlige musebrune håret heter askeblondt eller nordisk blond. Det hjalp på sjøltilliten. Det er bare om å gjøre å være blid og si noen få ord på portugisisk, så viser det seg at mennene på kafeene er veldig hyggelige.

Faktum er at portugisere vet mye mer om Norge enn vi vanligvis vet om Portugal. Mange har seilt på norske skip, eller har slektninger som gjør det. Alle snakker om bachalau, norsk torsk.

Jeg har selvsagt ikke vært alene hver gang jeg har vært i Albufeira. Mann og barnebarn og mange venner har vært der. Om kveldene er temperaturen herlig, gjerne omkring høstferien på skolen. Da kan man være turist og gå på byen. Der er det mye å se både for store og små.
Jeg skulle gjerne ha reist dit med det samme!

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

9 kommentarer:

Petunia sa...

Hei og velkommen til runde nummer 2! Kjempekjekt at du blir med denne gangen også!
Jeg har aldri vært her, men det er kjekt å få fin guiding av en som har vært der. Det alltid litt betryggende å reise steder man har blitt anbefalt.
Med det været som er ute her nå, så kan man jammen drømme seg litt bort;)

gletting sa...

Portugal anbefales på det varmeste!
Jeg likte reportasjen om avisene, du er flink.
Hilsen Grete som alltid er sist ute.

Hobbygåsa sa...

Åh dette høres så herlig ut! Du storkoser deg der, det er lett å skjønne :-) Så gøy å høre at bestefaren din var maskinist på Skibladner da! Jo Skibladner ligger på Minnesund fordi der kan den ligge i dokk, det kan den ikke i huset sitt. Skikkelig smart å ikke tenke på det før de bygde huset :-) Og så blir den vel bare liggende der gjennom vinteren fordi det er det enkleste tenker jeg... Ha en fin uke!

sissels sa...

Skjønner godt at du ville skrive om algarve for det høres helt herlig ut. Og nå kjenner jeg meg at jeg gleder meg til å dra til Kypros om ikke så alt for lenge.

Margrethe sa...

Dette var koselig lesing. Kjenner på meg at de snart er på tide å utforske Portugal litt. Det står høyt på min ønskeliste, men så lenge jeg har familie i Hellas, så havner jeg som oftest der i feriene.

Grethebella sa...

Nå ble jeg nysgjerring på Portugal. Flott valg av tema, så heldig du er som kan reise og kose deg.
Ha en fin dag!

Melusine sa...

Høres ut som du har funnet ditt paradis, fikk jammen lyst til å besøke Albufeira etter å ha lest hva du har skrevet!

Maret sa...

Har nok aldri vert i Portugal. Er kansje ikkje det typiske sydenmenneske, har likt å reise på storbyferie..
Men kven veit, ser jo at dette frister...

Ha ei fin helg.

TorAa sa...

Portugal er bare rett og slett herlig.
Jeg skjønner ikke hvorfor så få nordmenn har forstått hvor flott det er.
Og hvilken mat man får, særlig for oss som elsker fiskeretter. Sist vi var der var det 14 dager med fiskemiddager. Herlig.
Da var vi også i Tavira, og tok båten hver morgen ut til sandøyene utefor om dagen og nøt våre fiskemiddager i byen på kveldstid.

mitt beskjedne B-innlegg er her;
http://toraamusic.blogspot.com/