søndag 21. juni 2009

ABC O Oslo





Oslo er min by. Der er jeg født, oppvokst, har gått på skole, vært barn og ungdom. Levd mitt voksne liv. Fått barn, barnebarn og hatt min arbeidsplass. Hele min familie og nesten alle mine venner bor i Oslo. Jeg tilhører 4. generasjon, jeg har aldri hatt besteforeldre på landet. Det har aldri vært i mine tanker at jeg skulle flytte fra byen.




Det er mange som mener at det ikke går an å bo i Oslo. I allfall ikke med barn. De vet ikke hva de snakker om, eller de snakker mot bedre vitende.


Oslo er en liten storby, men ganske stor i utstrekning. Mye større enn de fleste er klar over. Kommunens geografiske midtpunkt er Blankvannsbråten midt i Nordmarka. Det betyr at mange av Oslos innbyggere bor mer landlig enn mange av dem som bor i mindre byer eller tettsteder, som for eksempel Sogndal.
En stor by er egentlig mange små byer som ligger inntil hverandre. Du vet ganske fort hvor grensene til din lille by går. Og hvordan kan noen tro at fler enn 500 000 mennesker bor ufrivillig i Oslo hele sitt liv? Hvordan ville en fra Brandbu, Stjørdal eller Masi reagere hvis noen snakket om deres hjemsted på den måten?

Det er ikke alle store byer som har så mange grønne lunger i sentrum som Oslo. Det er nesten umulig å finne et sted hvor du ikke ser et tre eller fler. Byen har selvsagt vokst fra sentrum og utover. Det betyr at den blir mer og mer "landlig" jo lenger du kommer fra Karl Johan.

De som velger å bo i sentrum, bor der fordi de liker det. Fra et av de tettest befolkede områdene i sentrum, Grønland, kan du ta T-banen i 15 minutter hvis du vil gå tur i skogen eller gå på ski.


Du kan gå ned til kaia, som tar 15 minutter, og ta en båt til en av øyene. Det er lenge siden fjorden var så forurenset at ingen ville bade i den. Du får overgang på sporveisbilletten på fjordbåtene.
Du kan gå i 10 minutter hvis du vil i Operaen, den nye eller til den gamle, Folketeateret. Du kan gå i 10 minutter til Botanisk Hage. Du kan ta bussen i 15 minutter, så er du på Ekebergsletta som mange vet hvor er, fordi Norway Cup pleier å være der. Du kan gå i 15 minutter for å høre en jazzkonsert og gå innom en pub på veien hjem. Du blir ikke slått ned, og sommerkveldene er like varme og lyse som andre steder i Norge.

Hvis du velger å bo i utkanten av byen, for eksempel på Holmlia som veldig mange gjør, ca. 35 000, kan du ta bussen eller toget, og du er i sentrum etter 15 minutter.


Det tar omtrent 15 minutter å gå ned til Hvervenbukta hvor du kan bade.












Bydelen har et nett av turstier, sykkelveier og skiløyper som kanskje er det beste tilbudet i byen. Østmarka ligger en liten biltur unna, ca 15 minutter. Da kan du starte turen fra Sandbakken til Østmarkkapellet, hvis det er det du vil.


Hvis du vil holde deg hjemme, har de fleste en hageflekk eller en stor veranda. Veldig mange har utsikt utover Oslofjorden. De ser små og store skip seile inn og ut.
Ungene kan leke ute i bilfrie lekeområder fra de er ganske små. De har kort skolevei, kanskje trenger de ikke å krysse en eneste bilvei. De lærer å svømme i svømmehallen og låner bøker på biblioteket.

Selvsagt er det mye negativt i Oslo. Vis meg en kommune som det ikke er noe negativt i, før vi diskuterer det.

Nå bor jeg ved Lusterfjorden i Sogn og Fjordane fylke. Det er fordi mannen min og jeg fremdeles er nysgjerrig på tilværelsen at vi flyttet hit i fjor sommer. Han er herfra, og hvorfor skal ikke jeg også vite litt om hvordan det er å bo her? Vi bor i et hus som har vært feriehuset vårt i noen år. Det er fint. Så lenge vi er to. Når jeg blir ordentlig gammel, reiser jeg hjem igjen. Det gjør vi nok begge to. Det er ikke uten grunn at han har bodd 40 år i Oslo. Han bare likte seg der.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

ABC N Nordiske vottemønster

De nordiske landa har en felles arv full av vottemønster. Dette vottemønsteret har Idena kalt votter fra Jukkasjærvi et sted og votter fra Finland et annet sted. Og det kan godt hende at det er vanlig å bruke dette mønsteret der.









Da jeg begynte å strikke sokker av vottemønstre for ca 15 år siden, fant jeg "norske" votter i Estland og Litauen, Finland og Sverige. På Færøyene og Island bruker de også disse mønstrene. Jeg tror at disse mønstrene har seilt mellom alle disse landa som er sjøfartsnasjoner.

Russersokkene heter også tyrkiske sokker, og det er mange eksempler på at de samme mønstrene presenterer seg fra andre land. I Norge har vi en tendens til at alle vottemønstre heter "Selbu", men det er ikke riktig.

Jeg synes det er morsomt å se at de samme mønstrene dukker opp i forskjellige land. Det gir oss en felles kulturhistorie.




Dette er finske sokker fra Jukkasjærvi.De er til Jenny. Hun bruker nr. 35 i sko nå, så det kan hende de ikke passer. Da blir de lillesøster sine.
Sokkene er strikket i Rauma Finull, rester i to lillafarger. Fargene på bildet er helt misvisende, men uansett hva jeg gjorde med fotoapparatet, så ble det sånn. Lette å strikke var de heller ikke. Mønsteret er ikke symmetrisk fordi midtmaska ikke er på midten. Det fører til at begynnelsen og slutten på hver pinne er forskjellige.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

onsdag 17. juni 2009

Junisokkene er endelig ferdig


Det var en liten jobb å strikke dem, men jeg er ganske fornøyd med dem.
I sokkegruppa på Ravelry strikker de nå junipar nummer 2, men det gidder ikke jeg. Jeg tror jeg skal gyve løs på det som ikke er ferdig. Det er litt uvant for meg å ha uferdige strikketøy liggende, så den uvanen må jeg kvitte meg med.

lørdag 6. juni 2009

Norwegian Summer 2


Den første junisokken er ferdig, og det er bare 6. juni i dag! Den er litt vanskeligere å strikke enn jeg hadde trodd på forhånd.
Jeg ser at bildet er litt blasst, men det for bli bedre når begge er ferdig. Klikk på bildet, så blir det veldig STORT.

fredag 5. juni 2009

ABC Lusterfjorden


Du har vel sett Norge Rundt ("Aldri en fredag uten ...")? I innledningsvignetten ser du en båt seile tvers over en fjord mellom høye fjell. Det bildet er tatt fra Skjolden som er det innerste stedet i Sognefjorden. Da er du 204 km fra havet.















Kommunen rundt fjorden heter Luster. Ved fjorden er det fruktbar jord, perfekt for bær og fruktdyrking. I blomstringstida, som nettopp er over nå,
kan du ingen stad venare sjå!


Et stort område av av Jostedalsbreen og Nasjonalparken Jotunheimen tilhører kommunen. Det vil si at fjellturer, brevandring, klatring, fiske og annen friluftsvirksomhet har gode vilkår.


Feigefossen er den 73. høgaste fossen i landet ut frå totalt fall.













Dette fjellet heter Rivenosi og ruver over det lille stedet Kroken, som du ser til høyre på bildet.










Bildet fra Wikipedia viser Ornes, et av de mest kjente turistmålene i Norge. Det visste du kanskje ikke? Der ligger landets eldste stavkirke, Urnes, ca, 1130. Kirken blir besøkt av tusenvis av turister fra hele verden hver sommer.
På Ornes dyrkes det i hovedsak bringebær, jordbær og epler, men også annen frukt og bær.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi:


Lustrafjorden.

Lustrafjorden er en ca. 40 km lang arm av Sognefjorden. Lustrafjorden ligger i Luster kommune i Sogn og Fjordane fylke.

Fjorden begynner ved Ombandsnes, hvor Sognefjorden deler seg i Lustrafjorden, som går mot nord, og Årdalsfjorden mot øst. Ved Ornes, hvor Urnes stavkirke ligger, snur fjorden mot nordøst, og fortsetter til Skjolden i fjordbotnen. Rundt 10 km nord for Urnes går sidefjorden Gaupnefjorden inn mot nordvest.

Fjorden er omringet av høye og bratte fjellsider. Fra fjellene munner flere høye fossefall ut i fjorden, hvorav det største og mest kjente er Feigumfossen. I fjorden munner også flere store og kraftrike elver ut, med noen av landets største kraftverk, som Skagen kraftverk i Fortun og Jostedal kraftverk ved Gaupne.

Finn bilder her:
http://www.sognafoto.no/bilde.asp?key=2163

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

torsdag 4. juni 2009

Norwegian Summer


Dette blir et prosessorientert strikkeprosjekt. Mønsterskjemaet er klipt opp og flyttet på som puslebiter, og det var i siste lita at jeg husket at rosene måtte strikkes oppned.
Jeg ble nødt til å tråkle det til etter hvert, men som dere ser, er jeg ferdig med hælen. Regner med at jeg får plass til en rose til før jeg skal felle til tåa. Kanskje sokkene blir litt glorete, men da blir de det.



Garnet er Silja sokkegarn fra Gjestal.

onsdag 3. juni 2009

ABC Kroken, et lite sted innerst i Sognefjorden

















Ukene går så fort at jeg henger etter med
tre uker. Men jeg skal forsøke å ta det igjen.
Kampen i Oslo er stedet jeg kommer fra. Jeg
gikk på Kampen skole i 7 år, og det er mye fint
jeg kan skrive om oppveksten der.

Men i en alder av 60+ har min samboer gjennom 30 år og jeg flytta hit til Kroken. For noen år siden hadde vi hytte på fjellet, men av helsemessige årsaker måtte vi selge stedet. Til min store sorg.


Her er det lam i alle grønne bakker, bringebær på alle busker, epler på alle trær og jordbær på alle planter. Og markjordbær langs alle veier. Dette er overdrivelser, men dere forstår nok hva jeg mener.


Fruktblomstring


Lykken sto oss bi (er det ikke poetisk!), og vi fikk kjøpe dette huset som er bygd i 1905. Fra seniorleilighet i Oslo til et forholdsvis tungdrevet hus i eit grisgrendt strok! Litt av en overgang. Men gjett om jeg liker det! Naturen her er så spennende at mye av tida går med til å studere den. Svigerfamilien bor 8 km lenger ut i fjorden, og vi har blitt kjent med mange hyggelige naboer som bor langs strendene på sørsida av Lusterfjorden (selv om jeg ser på kartet at det er østsida, men det sier jeg ikke!)

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com

mandag 1. juni 2009

Norsk sommer i juni!


Det gjelder å være raskt ute med junisokkene siden jeg var så treg med aprilstrømpene. Denne måneden skal vi helst strikke et par sokker som vi har designet selv.
Jeg har tatt utgangspunkt i et par sokker som heter Kari i Varmekilder. Den modellen har en brettekant øverst. Så skal jeg ha blomster og greiner på en litt annen måte enn det som står på den excelutskriften dere ser på bildet. Men fargene er de samme. Håper dere kommer til å like dem!