mandag 19. januar 2009

Moderne Fanakofte


Jeg synes handfarget garn med mange farger er så fascinerende. Kauni er et av dem.

Ruth Sørensen fra Danmark har designet ei jakke, "trøje", som er strikket med to nøster Kauni, sånn at det kan strikkes vanlig mønsterstrikk. Oppskriften fant jeg på hennes hjemmeside www.ruths.dk og på Ravelry.

I ei bok som heter Knitted Jackets av Cheryl Oberle, fant jeg en oppskrift på ei jakke hun har kalt "Bergen". Jakka er kort og moderne i fasongen, og mønsteret er nesten det samme som Fana. Jakka har ermer med lus, bolen er strikket i fanastriper, men stjernene er byttet ut med roser. For meg er dette litt for mye kopi, så jeg bestemte meg for å strikke det gamle fanakoftemønsteret, men bruke fasongen fra strikkeboka.Begge ermene er strikket nå, men jeg har ikke tatt bilder av dem. Det ermet som er til høyre, har fått skarpere og skarpere farger og ender i appelsinfarget oransje og mørkblått. Ganske lekkert. Ermene er veldig ulike, og det synes jeg er spennende.The yarn for a Fanakofte

Garnet bestilte jeg hos www.knitting.no, et ukjent sted for meg inntil nå. Men gjett om jeg skal følge med der! Jeg fikk akkurat så mye garn som jeg trengte, fordelt på tre nøster med ulike garnlengder.

Det var umulig å starte prosjektet uten en prøvelapp. Jeg økte pinnetykkelsen to ganger og endte med 3,0 og 3,5. Så startet jeg på ermene slik jeg pleier, for da er det ikke så mye å rekke opp hvis noe går galt ...

Jeg avslutter ikke ermene helt, men lar dem sitte på sine respektive ermepinner. Har nøstet opp en del garn fra hvert av nøstene, de henger på, i tilfelle jeg må lage større omkrets øverst. Etter mange dårlige erfaringer med diverse kofter som er blitt for vide, for trange, bulkete og eller noe annet horribelt, gir meg selv en sjanse til å kunne måle arbeidet på tvers, (erme, bole, erme) før jeg begynner å klippe, og alle broer er brent.
Det er lenge siden sist jeg strikket kofter og skigensere i voksen størrelse. Det tar en del på skuldrene, dessuten er det så morsomt å strikke til barnebarna.

Nå reiser vi til Madeira på ferie i fire uker, og denne jakka er det ene av to store prosjekter jeg har med meg dit. Det andre er teppet til Reidar som burde ha vært ferdig for lenge siden. Så dere får se etter 25. februar hva jeg har fått til!

5 kommentarer:

Ninne sa...

Det blir virkelig spennende å se denne jakka ferdig!
Ha en kjempefin ferie Grete! Kooooos dere!
Og ta med en liten flaske sommerlufft hjem til oss, da!
Stor klem!

Elins Strikkeri sa...

God tur,kos deg på ferie!! Trur fanatrøya di vert flott!!
Har endelig fått kjøpt boka di, den er super.

turvid sa...

God tur! Håper dere får det godt og varmt!

turvid sa...

Er det bare å slenge seg med? Da er jeg klar til mandag, skal bare ha en liten visning på søndag først.

hehe

LivM sa...

Nydelig garn du har kjøpt, så nå er jeg spent på å se jakken ferdig. God tur til Madeira!