fredag 27. mars 2009

ABC D Dirigenten


Dirigenten

Jeg tenker på en som dirigerer et orkester. Jeg har kjent flere sånne, men jeg vil fortelle om den første dirigenten jeg hadde. (Ikke kjente, for faren min var også dirigent i et orkester.)

Min dirigent het Jacob Gerrmann. Han var tysk, men bodde i Oslo og spilte fiolin i Filharmonisk Selskabs Orkester, som det het den gangen.
Jeg ville spille horn, waldhorn, men det var bare gutter som fikk spille i skolemusikken den gangen. Heldigvis hadde vi et strykeorkester på skolen. Jeg lærte å spille fiolin.

Vi i strykeorkesteret syntes at dirigenten var veldig streng. De voksne sa noen ganger at han ikke hadde greie på barn.

Mange år seinere har jeg forstått at det var helt feil. Noen ganger delte han ut sjokolade til oss. Det var kanskje hvis vi hadde jobba iherdig på en øvelse. Han fikk oss til å spille i samspill, og vi var barn fra 9 år og oppover.

Strykeinstrumenter er vanskelige å spille på. Mange strenger skal stemmes, og den som spiller må høre veldig godt etter om hun treffer de riktige tonene. Vi spilte klassisk musikk. Dirigenten fikk oss til å like det. Han gjorde en stor jobb.

Det er mange som er dirigenter for barn. De dirigerer korps og kor på skolene. Barna kommer frivillig og møter veldig ofte et entusiastisk menneske som vil at barn skal ha en positiv hobby i et sammensveiset miljø.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com

5 kommentarer:

Ninne sa...

Ja du har sikkert rett! Jeg skjønte aldri hvorfor foreldrene mine var strenge heller, inntil jeg fikk barn selv ;)

Ha en fin uke, Grete!!!

Petunia sa...

Dirigent var et flott valg for D!
Det er mange som bruker sin egen fritid til å lære unger å spille og synge slik som du skriver. Ikke får de noen særlig betalt bortesett fra kanskje gleden av å lære opp noen i det man liker aller best selv.
En fin hylles til en person som har betydd mye for deg:)

TorAa sa...

dette er jo et helt unikt og klokt innlegg.
Hav ner jan jeg si, som en i vår bloggerverden?
For så å være med på å tilføre det store orkesteret en liten lyd+

Ida sa...

Flott hyllest dette, til en helt sikkert engasjert og dedikert dirigent. :)

Charlotte sa...

Flott bilde, og veldig bra skrevet :) Koselig liten historie :)