lørdag 21. mars 2009

Altsaksofonen

Altsaksofonen

En altsaksofon er den vanligste saksofontypen. Den ble oppfunnet av den belgiske instrumentmakeren Adolphe Sax i midten av 1840-årene.

Altsaksofonen er den mest brukte typen saksofon. Den er forholdsvis liten, derfor trenger ikke utøveren å være stå stor. Barn kan spille på en altsaks, og blant jenter er den veldig populær
.
Innen jazzen er altsaksofonen flittig brukt, og de fleste liker å høre en god saksofonist spille.

Selv om alle ser at den er blank som gull eller sølv, tilhører saksofonen treblåserne. For å få lyd i den, må man ha et trerrør, populært kalt "flis". Det legges inn i munnstykket. Lufta skal gå mellom munnstykket og røret, tunga, kinnene og halsen er "resonanskasse" for tonene som kommer ut.

Den første saksofonen kom til Norge på begynnelsen av 1920-tallet. Han som dro til Paris for å kjøpe den, ble henvist til en holme utenfor Tjøme da han skulle øve. Familien orket ikke å høre den fremmedartede lyden som kom ut av instrumentet.

I mange musikkorps var saksofonen et fremmedelement ganske lenge. Kampen Janitsjarorkester, som jeg er en god venn av, fikk en allerede i 1932! Men så var de det første musikkorpset som spilte jazz i gata! Og skal du spille jazz, må du ha minst en altsaks, det finnes også tenorsaks, sopransaks, barytonsaks og bassaksofon.
Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://petuniablogg.blogspot.com

3 kommentarer:

Petunia sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
TorAa sa...

Jeg må innrømme, jeg var ikke klar over dette fantatiske instrument, før jeg ble fan of jazz. - dvs: via Stand Getz og Gilberto familien + +
Og noen møter med dxter i København på 60-tallet

Uff, så lang og sær digresjon.

Inlleget ditt er kjempe

gletting sa...

TorAa, da har du lært noe nytt, det er aldri for seint. Jeg liker også Stan Getz, han har en del plater som er langt utafor det jeg trodde var hans sjanger. Kjempebra! Det er mange flotte saksofonister i Norge, Faren min begynte å spille saks da han var 15, så jeg er på en måte flaska opp med det. Ha det ra!