mandag 31. august 2009

Gammel og god




Denne setesdalsgenseren husker jeg faktisk ikke når jeg strikka. Ikke vet jeg hvilket garn det er heller, kanskje Karisma.
Genseren har hvertfall vært med på mange turer opp gjennom åra, og den kommer til å ligge i kleshaugen min resten av livet, det forstår jeg nå.
Den første setesdalsgenseren jeg strikka, var til broren min. Den var lyseblå i bunnen og mønsteret var hvitt. Jeg var 14-15 år da jeg strikka den.









Jeg har strikka to grønne med offwhite mønster, to koksgrå og offwhite med påsydde bånd. En av dem strikka jeg da sønnen min skulle studere i USA. "Blir du blakk, kan du selge den," sa jeg. Den hadde broderte mønster på.
En har jeg strikka til vår portugisiske venninne, Claudia, den er melert brun og offwhite. Og til venninna mi, en rød og hvit, der den øverste borden på skulderen er grønn.
Babyversjonen har jeg også strikka en gang, men det barnet er blitt 12 år nå.



Dette var mye skryt? Nei, det er ikke det. Jeg strikker jo uansett, så det forteller mer om denne tradisjonsrike genseren enn om meg. Mønsteret er pent, det er lett å strikke, det kan strikkes som moderne genser eller som tradisjonell lusekofte, i hvilken som helst farge og størrelse du vil.
Hvis du ikke har strikka en setesdalsgenser eller -kofte, burde du jammen gjøre det. Da får du lønn for strevet og et plagg for livet. Passer veldig godt sammen med Kvikk-Lunsj!

søndag 30. august 2009

ZZZZZZZZZ


Hvis noen tror at jeg ligger på latsida og ikke strikker, så er det helt feil! Det som skjer her, er at jeg drukner i garn som er kjøpt helt ulovlig og mot alle forsetter for dette året. Og da reiser det seg noen problemer:
Først ta bilder så dere kan se alle nøstene.
Så bestemme hvilke av UFOene jeg skal gjøre ferdig først.
Nå begynner sokkekalen på Ravelry igjen etter en måneds ferie. Hva skal jeg strikke på av UFOene mens jeg gjør ferdig et par gule sokker i løpet av september?
Dette krever planlegging. Mens jeg planlegger strikker jeg på en genser i dominostrikk, har starta på en vest som heter Loppem, er ferdig med ei lue og to par pulsvarmere. Men de må dampes litt først. Men det kommer altså noe i løpet av de nærmeste dagene!

lørdag 29. august 2009

ABC Z ZZZZZZZZ


Z
Her kommer ennå en bokstav som vi ikke trenger på norsk. Ikke til noen ting. Hvis vi ikke skal begynne som amerikanerne da, og ødelegge språket vårt med forkortelser, har u z MIL?

Dessverre har jeg ingen bilder av Donald Duck som sover, men det hadde passa godt her. Neste uke går det bedre.


God helg.
Hilsen Grete

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

lørdag 22. august 2009

ABC Y Yvonne

Y
Denne gangen kommer vi endelig til en bokstav vi har bruk for.

Min nærmeste Y heter Yvonne og er svigerdattera mi. Hun er snill og hYggelig, har to nYdelige døtre som heter JennY og EmilY, og jeg tror hun gjør sønnen min lYkkelig. Bare frYd og gammen. Dessuten er hun kjempeflink til å sY på sin sYmaskin, og alt hun lager blir nYdelig, og sist jeg var der fikk jeg en deilig grYte med kantarYller, nei det var feil.

Men Y har vi bruk for alle sammen.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

ABC Z ZZZZZ

Z
Her kommer ennå en bokstav som vi ikke trenger på norsk. Ikke til noen ting. Hvis vi ikke skal begynne som amerikanerne da, og ødelegge språket vårt med forkortelser, har u z MIL?

Dessverre har jeg ingen bilder av Donald Duck som sover, men det hadde passa godt her. Neste uke går det bedre.


God helg.
Hilsen Grete


Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

Oppskrift til Emmasokkene

Har du lyst til å strikke disse?

Nå er det første utkastet til oppskriften ferdig, og jeg sender den gjerne ut.
Det er bare et bittelite digram til den lille blomsten, resten er beskrivelse av den smale fletteborden og hullborden.

Målet er å legge mønsteret gratis ut på Ravelry.

Det er en stund siden jeg lagde sokkemønster sist, og da hadde jeg dessuten et program som het StitchPainter som var veldig nyttig.
Nå har jeg brukt Excel, og det er ikke så lett å få med det riktige formatet over til et vanlig worddokument. Jeg bør vel lagre i pdf- format, eller noe liknende.

Jeg holder på med oppskriften til Norwegian Summer også. Den må ha diagram for hele sokken, så det tar litt lenger tid.

http://gletting.blogspot.com/2009/06/junisokkene-er-endelig-ferdig.html

Huron Mountain er ferdig


Da den første sokken var ferdig, var jeg ikke fornøyd, for jeg syntes den så trist ut. Men etter å ha sett på den, kjent på den og prøvd den på foten til Reidar, så jeg at de egentlig er ganske fine. Garnet fra www.handpaintedyarn.com laceweight er mykt og fint.

Dessuten passet sokkene akkurat til Reidar, og det er lenge siden han fikk et par.

Oppskriften er fra "Knitting On The Road" av Nancy Bush.






I fjor vinter strikket jeg et par Monkeysocks til meg selv i det samme garnet . Jeg var i tvil om den tynne tråden egnet seg til sokker, men det virker som om det gjør det.
Når jeg går med sokkene, tover garnet seg litt, og det betyr vel at det blir sterkere.

Dette var det andre sokkeparet i skajul09, så Sockdown 2008/09 er gjennomført!

fredag 14. august 2009

Hva blir dette?

Har noen et forslag til hva dette kan bli?

Dette er dominostrikk. Det er lett og morsomt å strikke. Du har alltid et lite antall masker på pinnen, så hvis du gjør en feil, koster det deg ikke noe å rekke opp. Bildet er ikke godt, men det blir bedre å se hvis du klikker på det.

Jeg har brukt restegarnet fra Emmasokkene. Dette stykket er 45x35 cm, og nå har jeg brukt opp det hvite garnet. Jeg har mye igjen av det rosa og de to blåfargene, hvitfargen var bunnfarge på sokkene også.

http://gletting.blogspot.com/2009/07/emmasokkene-er-ferdig.html

Hvis du ikke kan dominostrikk, men har lyst til å lære, er denne boka veldig instruktiv:
Vivian Høxbro: Dominostrik.
http://www.viv.dk/Boeger/Boeger.htm

Boka er gitt ut på norsk, men er utsolgt på forlaget. Det kan hende at noen bokhandler har den. Bibliotketet er også en mulighet.

onsdag 12. august 2009

Aktivitetsdag på Ornes


Hver sommer, tidlig i august, er det aktivitetsdag på Sørsida av Lusterfjorden. Klimaet her er er det beste for dyrking av frukt og bær. Aktivitetsdagen har et program med kultur- og friluftsaktiviteter. Munthehuset er åpent for middagsservering. Du kan ri på ponnier, gå på hjortesafari eller dra på seightseeing på fjorden med "Maria" .

Her er Kroken Frukt og Bær sitt blide ansikt. Hun har masse godt på bordet sitt. Jeg liker plommesafta best akkurat nå.






Markedet foregår på tunet til Urnes gard. Der vrimler alltid det av turister som skal på omvisning i Urnes stavkyrkje. Det var mange av dem denne dagen også.
På Ornes dyrkes, etter min smak, de beste bringebæra du kan få. På bildet er det friske bringebær og store kulturblåbær. Saft og honning kan du få. Hvis du er redd for å bli forkjøla, kan du kjøpe deg ei flaske med svart hyllebærsaft. Alt fra Urnes gard.
Anja og Grete passer butikken.









Her er det en som prøver å bli kvitt noe av alt det som etter hvert blir overflødig i et hjem, men som flott kan pynte opp hos andre!














Dette er mine salgsvarer! Jeg pakka restegarn i brødposer og satte latterlig lave priser på. Hver sommer selger kafeen det jeg har strikka i løpet av vinteren, men det er faktisk ikke noe igjen! Jeg oppdaget fort at det med garnsalg har to sider. De som strikker sier:
1. Og så dumt at eg ikkje tok med meg restegarn, eg og. Eg har altså SÅ mykje!
De mindre erfarne, men lystne, sier:
2. Trur du eg greier å strikke eit skjerf med holmønster av dette? Kan du hjelpe meg?

I min enfold hadde jeg trodd at strikkerne ville kaste seg over restgarnet, det har jeg lest om på andres blogger. Men sånn er det altså ikke her. Det positive var at jeg fikk rydda i garnet, og ble kvitt en del.
Og det var en hyggelig dag med skyfri himmel og deilig sommervarme.
Kafeen serverte rømmegrøt og spekemat med bringebærsaft til, det satte en liten spiss på det hele. Jeg elsker de dagene hvor vi slipper å lage middag!

lørdag 8. august 2009

ABC W W


Dette blir et kort innlegg.
W er en av de bokstavene som ikke trengs i det norske alfabetet. Det går like greit med enkel v. Vi bare synes at det ser rart ut, for eksempel med vk for vannklosett.




Da sønnen min bodde hjemme, det er lenge siden nå, spilte vi Scrabble. Da var w et problem som ga mange poeng hvis du klarte å finne et ord som var akseptabelt ifølge reglene: wc, wire (vaier). Jeg husker ikke flere.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com

Huron Mountain


Denne sokken burde jeg rekke opp. Fargene er bedre enn på bildet, men jeg skulle ha strikket den siste firkantraden helt rundt. Den ser ikke fin ut.
Heldigvis passa den akkurat til Reidar, så den andre blir helt lik.
Jeg pleier alltid å rekke opp, men nå er jeg ganske lei av å strikke sokker!
Garnet 100 % ull fra
www.handpaintedyarn.com
Det er veldig tynt (lace weight), så jeg strikker med dobbel tråd. Da blir det sokkepasse, jeg har brukt et sokkepar i hele vinter som ikke er slitt noe sted. Garnet er deilig å strikke av, og det er en masse flotte farger og velge mellom.
Denne måneden er feriemåned for sockalongen på Ravelry. Jeg hadde vel egentlig tenkt å fortsette et år til, men jeg synes ikke at programmet for neste år ser noe spennende ut, så jeg skal tenke grundig på det.

lørdag 1. august 2009

ABC V Varmekilder


Markedsføring for meg selv denne uka:

Varmekilder er strikkeboka mi, den kom ut i 2002. Jeg hadde dilla på å strikke sokker etter vottemønster og hadde planlagt å lage ei sokkebok. Forlaget (Damm) mente at ei bok med bare sokkeoppskrifter ikke ville selge, derfor måtte jeg lage luer og sokker og diverse annet som passet til sokkene.

Hobbyredaksjonen i Damm laget ei lekker bok, så jeg er veldig glad i den.

Jeg har skrevet ca 40 bøker med smått og stort, men denne boka lever jeg med. Den skaffer meg strikkevenner som sender e-post eller kommentarer på bloggen. Jeg har dessuten bytta den med garn til strikkere i USA.

Nå er den trykt i 4. opplag, så jeg er fornøyd med resultatet.

Du finner flere ABC-innlegg på Petunias blogg.
Gå inn her: http://www.petuniablogg.blogspot.com