torsdag 28. august 2008

"Tigger" fra Knitty

















Denne jakka strikket jeg til Jenny for et par år siden, antakelig da hun begynte på skolen. Bildene er blasse, så jeg skal prøve å ta nye.

Mønsteret heter "Tigger" og ligger på knitty.com. Jeg husker at jeg brukte mohairgarn fra Bogerud tekstil, men ikke hvilket.

Det er mange fine oppskrifter på knitty. com, så ta en tur dit og kikk.


onsdag 27. august 2008

Eve: Emilys Debbie Bliss-jakke


Dette bildet ble lagt inn på Ravelry i mai. Og så har jeg glemt å sette det inn her!
Som dere kanskje ser, er dette bildet fra barnehagen 16. mai 2008. Emily (og noen flere) hadde vannkopper, og hun ville helst ikke at noen skulle se dem. Men det gikk bedre da toget begynte å gå, for da gikk alle "vannkoppene" i samme rekke! "Er dette isolatavdelingen?" var det en pappa som spurte.




(Er det bare jeg som synes at redigeringsprogrammet er dårlig? Her skifter skrift og størrelse etter hvert som jeg skriver.)



Debbie Bliss sine oppskrifter er ikke gode. Hun har et internasjonalt marked og burde tenke litt mer på det. Forklaringene er vanskelige, spesielt det at du må hoppe fra det ene stedet til det andre i oppskriften. Jeg tror jeg startet 10 ganger på begge de to DB-jakkene jeg har strikket før jeg forsto sammenhengen. Et mønsterskjema hadde hjulpet mye.
Fargen på jakka er mest lik sannheten på bildet av Emily. De andre er alt for blå. Garnet er fra Rowan, jeg kjøpte det hos Sommerfuglen i København på juletur i 2007. Det kosta 600 kr tilsammen! For den lille jakka!
Knappen er av tre.









Jeg synes det var litt vanskelig å få kragen til å ligge nede, så jeg sydde en søt glassperle på hver side.










Debbie Bliss has a lot of nice models, but her patterns are more difficult to read than the pattern is to knit. That is my experience from earlier models knitted.
But she is a very good designer, one of the best is my opinion, so I will soon CO for another.







Text from Ravelry:
17th of May is our National Day. The highlight of the celebration is the school children`s parades all over the country. In Oslo, our capital, the parade passes the Kings Palace and the Royal Family is waving to the children from their balcony.
This photo is taken on May, 16th. The kindergartens use to have their parade in they local environments. Emily had small pox and did not like to be photographed. I will change the photo when I have a better one. (Which I dont have!)

søndag 24. august 2008

Søndagstur på Lusterfjorden

I dag har det vært nydelig augustvær, så vi tok oss en båttur utover fjorden. På bildet her har vi kommet et godt stykke ut fra Kroken som er landet til høyre bak Reidar.

Vi seilte forbi Ornes og Kinsedalen, det var mange koselig plasser å se og mye STOR natur som ruva over oss. Utafor Kinsedalen spiste vi matpakka vår. Vi hadde brød med dansk salami, og ekte geitost, både brun og hvit. Den hvite osten hadde vi jordbærsyltetøy på.
Jeg hadde kaffe på den lille termosen min, R drakk ripssaft fra Vetla-Bui. (Den skal jeg vise dere senere.)





(Genseren som jeg har på meg er 18 år gammel, garnet kjøpte jeg første gangen jeg var i Lisboa i 1990. ) Håret ble godt føna i vinden mens vi dura videre over til Solvorn. (Den som ikke vet hvor Solvorn er, bør finne ut det. Stedet er en perle av en liten "sørlandsidyll".) Der gikk vi i land og strekte på beina. Kafeen var stengt, antakelig for vinteren. Det er sånn det er her, selv om sesongen er utvida med to uker i år.

I Solvorn er det ei fin badestrand, der bada tre kjekke jenter. En liten cruisebåt tuta på dem, og da stupte de flott uti vannet, alle tre på likt.

På tilbaketuren holdt vi oss langs land på den andre sida av fjorden. Innover der ligger det flere nydelige steder, koselige hytter som du må ha båt for å komme til. Det var flere som vinka til oss.

Da vi var rett på andre sida av huset vårt, skar vi rett over fjorden og la båten til ved flytebrygga som vi fikk lagd oss for to år siden. (Endelig hjemme og kunne ta fram strikketøyet! Jeg hadde det selvsagt med i sekken min hele tida ...)

lørdag 23. august 2008

Det blå sjalet: Crest O` The Wave


Oppskriften på dette sjalet står i ei bok som heter
Ocean Breezes: Knitted Scarves Inspired by the Sea av Sheryl Thies.

Jeg startet på det 22. juli og nå nærmer det seg slutten. Mønsteret er enkelt, men enkle mønstre betyr veldig ofte mye telling, og det er det her.
Jeg har tenkt å ha det selv, for jeg opplever veldig ofte at jeg ikke har noe å ha på meg som jeg har strikka. Jeg gir det bort eller selger det i en koselig butikk her på stedet.







I dag trodde jeg kanskje at det var stort nok og utstyrte meg med målebånd og blokkeutstyret. Men jeg må strikke enda tre mønsterrapporter til.











I boka er det bilde av sjalet med et lekkert bånd som er sydd på rundt hele kanten, på samme måte som jeg har gjort på det store skjerfet jeg strikka i Alf Premier tidligere i år. Hvis du forstørrer det første bildet, kan du se bildet i boka!

Jeg har to ulike nøster med båndgarn, jeg har ikke bestemt meg for hvilket jeg skal bruke.

Frynser skal jeg ihvertfall ikke ha.




Garnet har jeg kjøpt på Internett fra handpaintedyarn.com. Det er såkalt Double Knit-tykkelse, dvs, "vanlig" ullgarn der 23m blir 10 cm med p 3,5 eller 4. Garnet er selvsagt håndfarget, og det er blått med lilla sjatteringer i. Jeg ser hvor jeg har bytta nøste, selv om det ikke skal skje, i følge selgeren. Men det gjør ingen ting. Garnet er produsert og farget i Uruguay, veldig godt å strikke av. Det klør ikke og er VELDIG drøyt. Til nå har jeg brukt ett 100 g nøste og strikket litt av et nytt nøste. (Det ble nesten akkurat 200 g til slutt.) Så her kan det bli et sjal til, eller luer, votter, pulsvarmere, sokker mm ... De som liker blått/lilla kan vente seg noe snart ...

Cathrines fingerløse votter

Dette ble nesten et par vanlige votter. De er ganske enkle og uanseelige, men varme og gode å ha på. Garnet heter Camelia, et utgått ullgarn fra Garnstudio. Garnet er forholdsvis tynt, jeg har brukt p nr. 3 på hele votten. Strikkefasthet for garnet: 23 m = 10 cm










Oppskrift 2:
Legg opp 52 m og fordel 12-14-14-12 på fire p.
Strikk 2r, 2vr en omg.

Mønster:
1. p: 2r, 2vr
2. p: *Stikk p inn i den andre rettmasken på p og strikk den rett uten og ta den over på høyre p. Strikk så den første m rett, slipp begge m nå; 2vr* Strikk slik p ut.



Disse to p strikkes hele tida. Etter ca. 13 cm, eller så lang eller kort du vil ha votten, skal du strikke inn en tråd der du skal ha tommelen. På den høyre votten strikker du den på p1: Strikk 2 m først, så strikker du med den løse tråden over 10 m. Deretter fortsetter du å strikke der du har garnet ditt. På den venstre votten strikker du inn tråden på den 4. pinnen: Da strikker du inn tråden over de 10 første m på pinnen.
Det er lurt å strikke de 10 m rett både på omgangen før og etter den innstrikkede tråden. Da blir det lettere å plukke opp maskene.
Strikk videre til votten er lang nok, min er i alt 22 cm. Fell alle m rett av.






Tommel: Plukk opp de 10 m under tråden med en pinne, og det samme med de 10 m over tråden med en annen pinne. Det er lett å plukke opp tråden når pinnene ligger slik. Legg til 2 m i hver side, da blir det 24 m. Fordel m over 3 pinner. Ved å følge mønsteret du har fra før, vil mønsteret på tommelen føye seg fint inn i votten.




Strikk til tommelen er 5,5 -- 6 cm, eller så lang du vil ha den.







Cathrine vil ikke ha noe pynt på sine votter, men det passer godt med et par små blomster eller noen perler som du kan sy på etterpå. Smak og behag.







Jeg merker at jeg ikke har skrevet oppskrifter på en stund. Dette ble klønete. Hvis noen prøver seg og ikke skjønner bæret, så SI IFRA!

Og en annen ting: Bloggers redigeringsprogram er elendig! Er det fler enn meg som synes det?

fredag 15. august 2008

Vi skal overvintre!

Ja, vi har bestemt oss for det. Vi har forberedt oss. Vi skal ikke til Svalbard eller ligge ensomt i ei koie på fjellet. Det er en mer behagelig plass vi skal være på. Vi skal overvintre i huset vårt i Kroken i Luster kommune. Den kommunen hvor det er best å bo, jfr undersøkelsen som er gjort! (Jeg som elsker Oslo (øst)!)







Huset er bygd i 1905 og godt bevart. Vi la nytt tak for to år siden. Samtidig fikk vi doble vinduer på en veldig snedig måte, ingen kan se at det er gjort noe med dem. I våres la vi inn varmepumpe etter en kampanje fra Luster energiverk. Det fungerer veldig fint.



















Vi har et naust, ei lita flytebrygge og en barnesikker båt som heter Steady. Og verdens vakreste fjord å utforske.











Vi har ett eneste epletre. Resten av trærne ble igjen hos han som vi kjøpte huset av. Men vi er i eple-, jordbær-, bringebær-, morell- og plommeland, så vi trenger ikke å dyrke det.
Vi kan gå rundt huset uten å gå i noen bratt bakke, det er en sjeldenhet på disse kanter.

Nå skal vi sette inn ny inngangsdør, da slipper vi å fyre for kråkene.





På døra skal det sikkert stå VELKOMMEN!

onsdag 13. august 2008

Knitalong i Ravelry

Det er så morsomt å være med i Ravelry.com. Der får en se hva andre strikker, og de andre kan se hva du har gjort. Når noe er fint, sender en hverandre små hjerter, og ber om å få være din venn. På den måten får en kontakt med damer (noen menn også) over hele verden. Her forleden så jeg selbuvottene til ei fra Honolulu. Jeg sendte en e-post og spurte om hun trengte votter. Men det gjorde hun ikke, hun skulle gi dem bort!

Nå skal det være en KAL hvor en skal strikke et par sokker hver måned. Ravelry gir beskjed om hva slags kriterier det skal være på de enkelte sokkene, og du må legge opp og avslutte innen et bestemt tidsrom. Hvis noen ravelryer ser dette, må det gjerne fortelle mer om dette, for jeg har ikke vært med på det før. Bare strikka en haug med sokker ...

Jenny strikker, og Emily fingerhekler

Her ser dere de to flotte barnebarna mine. De har vært hos meg og så hos mormor på ferie. Da har garnet hatt stor betydning. Her ser dere hvor flinke de er blitt.






Jenny strikker.






Emily fingerhekler.


De er i et gammelt bryggerhus som er restaurert. Det ser så koselig ut.

Jeg tror de har klipt håret begge to!

fredag 8. august 2008

De enkleste skjerfene

Jeg har likevel noen ting fra før som kan holde meg varm om vinteren. Både diverse skjerf og sjal, blant annet et Clapotis fra knitty.com. Det må jeg ta bilde av senere.
Dette skjerfet er strikket av Fancy-Boucle fra Idena. Morsomt å strikke av.
Det gyldne under er strikket av Luxus Mohair, det første garnet jeg kjøpte på Internett. Jeg tror det er Lion`s Brand. Siden jeg kjøpte 10 nøster, har jeg strikket både sjal og skjerf, fremdeles har jeg noen nøster igjen. Garnet er noe av det fineste jeg har vært borti (og det er ikke lite gjennom 50 år)!



Bildene er dårlige, men hvis du forstørrer dem, kan du se bedre. Skal prøve å ta bedre bilder i morgen.



Begge skjerfene er strikket på samme måte: Noen pinner rillestrikk og en og annen pinne innimellom hvor jeg surrer garnet rundt pinnen, eller tar ett eller flere kast, kan du også si. Hvor mange ganger, avhenger av hvor bredt jeg vil at "de store maskene" skal se ut. Veldig ofte varierer jeg det mens jeg strikker. Dette er en grei måte å lage mønster på, det eneste du må passe på, er å strikke bare i maskene og ikke tråden. Den surrede tråden, eller kastene om du vil, slipper du ned for hver maske du strikker. Effekten er fin.

onsdag 6. august 2008

Flere forberedelser til vinteren


PC`en min har vært vrang noen dager, men nå har vi fått orden på den igjen. Kanskje.

Jeg trodde dette garnet var gult. Sånne sjanser må en ta når en kjøper garn på Internett. Jeg husker ikke hvor jeg kjøpte det, kanskje på handpaintedyarn.com. Garnet heter Tweed300 og er produsert i Skotland.
Jeg hadde tenkt å strikke et skjerf til venninna mi, hun ønska seg et gult eller oransje et. Men dette blir noe annet.
ER DET NOEN SOM HAR ET FORSLAG?

Garnet virker deilig og det er sikkert helt fint å strikke noe mønstrete av. Kanskje ei jakke til meg selv?
















Men dette var et scoop. 250 g Kittens mohair for 83 kr inkl. porto på en QXL-auksjon. Og fargen er midt i blinken. Dette blir skjerf og sikkert pulsvanter til min venninnes 60-årsdag. Jeg skal starte med en gang jeg er ferdig med det sjalet jeg strikker til meg selv.

I tillegg har jeg noen poser med vanlig, norsk ullgarn som skal bli sokker og votter. Men det gidder jeg ikke å ta bilder av. Hvis det skorter på garn da, har jeg et lager på loftet som dekker neste vinter også.

tirsdag 5. august 2008

Forberedelser til vinteren

En som strikker, er ikke som harepusen. Harepusen fryser om vinteren og sverger på å bygge hus til sommeren. Men om sommeren hopper den omkring, som kjent vet ingen hvor, men vi vet at den sier: Hus i hver busk, hus i hver busk!
Så her er en del forberedelser, noen blir kanskje ikke noe av før neste vinter, men men. Det er grenser for hvor mange masker man kan klare i løpet av et par måneder.




Her ser dere meg i noe vinterlig som allerede er ferdig. Det er ganske lekkert, men jeg ser vel mest ut som kona med eggene. Halsen er den samme som jeg har laget før, den ble bare større i Fame, som er et tykt blandingsgarn med mye mohair. Oppskriften står i Knitter`s Magazine Fall 2007.















Jeg strikket en lisse og laget to knapphull. Knappene er i tre, ganske fine, de fulgte med et nummer av Simply Knitting for en stund siden. Resten av garnet gikk til en ørevarmer med bobler

mandag 4. august 2008

Jenny strikker!

Jenny har strikket og felt av sitt første strikketøy! Hun strikket med et flerfarget sokkegarn så hun byttet ikke tråd en eneste gang. Det ble et lite lureteppe til Barbie-dokkene.

Dessverre vil ikke Blogger ta imot bildene, så de må komme senere.